Op vrijdag 16 en zondag 18 september organiseerden stad Leuven en Impact Leuven het tweedaagse Impact festival in maakleerplek. Met verbinding als thema stelden ze duurzame initiatieven verfrissend en interactief voor. Zo zette het festival een interactieve tentoonstelling centraal vol impactvolle projecten en vonden er het panelgesprek “Make sustainability great (again)” en tal van performances plaats. De derde editie van het duurzaamheidsfestival diende tevens als het langverwachte openingsfeest van maakleerplek

© Michael Dehaspe
© Michael Dehaspe

Goesting in morgen

Hoe maken we duurzaamheid toegankelijker, leuker en breder gedragen? Dat is de vraag waarop de stad en Impact Leuven een antwoord wilden geven tijdens het Impact festival. Net zoals de voorbije edities wil Impact festival goesting geven in morgen en jong en oud inspireren hoe ze het (dagelijks) leven impactvol(ler) kunnen maken. Zo kon je tijdens het festival een afspraak boeken bij de Impact dokter, die je advies geeft over impactvolle handelingen die jij kan ondernemen in je leven.

Tentoonstelling als pronkstuk

Tijdens het Impact festival kon je je laten inspireren door het pronkstuk van het festival; een interactieve tentoonstelling vol impactvolle creaties van makers, artiesten en maakleerplekkers. De tentoonstelling vertaalde duurzame thema’s op een frisse manier en gidste je door de site van maakleerplek. Zondagavond sloot het Impact festival af met een veiling van enkele creaties van de tentoonstelling.

© Michael Dehaspe
© Michael Dehaspe

Programma in teken van verbinding

Het overkoepelende thema van Impact festival 2022 was verbinding. Het hele event stond in het teken van verbinding en duurzaamheid. En wat verbindt er meer dan muziek en dansen? Op vrijdagavond feestten we in de silo’s voor de eerste en laatste keer, daar maakleerplek in december 2022 uit de silo’s treedt en haar werking volledig verhuist naar de Molens Van Orshoven. Ook op zondag kon je meedansen met Open Dansvloer, genieten van Braziliaanse muziek met zelfgemaakte instrumenten en zelfs een performance in doek.

Samenwerking met stad Leuven

Het Impact festival x stad Leuven vormde dit jaar een gemeenschappelijk initiatief van Impact Leuven, stad Leuven en Sthilo vzw, en heeft al enkele jaren als doel om duurzame initiatieven op een ontspannende en interactieve manier in de kijker te zetten. Met stad Leuven vond Impact Leuven dan ook de ideale partner. “Onze maakleerplek is de perfecte locatie voor dit festival,” zegt schepen van economie, onderwijs en stadsgebouwen, Lalynn Wadera. “Want dit is dé plek in Leuven waar je op een duurzame manier kan maken, leren en experimenteren. Denk maar aan het Repair Café, waar je kapotte spullen kan (laten) maken, of het High Tech Lab, waar je plastiek kan recycleren. Met het festival kunnen we maakleerplek nog eens extra in de kijker gezet.”

© Michael Dehaspe
© Michael Dehaspe

Gerelateerde berichten