What is High Tech Lab | Machinery at the Lab | Educational Initiatives | Young Maker Lab | Your Support | Practical Information |Newsletter

Wat is het High Tech Lab?

Het High Tech Lab is een open en inclusieve makerspace die onderdeel is van maakleerplek Leuven waar mensen met verschillende achtergronden samenkomen om te innoveren, te maken en hun ideeën tot leven zien te komen.

Wij helpen mensen waar mogelijk met hulpmiddelen en technologieën die ze nodig hebben om die ideeën uit te werken.

Onze focus ligt op het helpen bij het maken van circulaire producten, in zowel design als productie.


Machines in Het Lab

LASER CUTTER

De lasercutter in het High Tech Lab is de grootste in Leuven en laat toe om een heleboel materialen te snijden en te graveren. Hierdoor is deze machine niet alleen geschikt voor prototypes van mechanische ontwerpen, maar ook voor artistieke werken. Neem zelf je materiaal mee of snuister door onze restjes voor kleine stukjes.

Prijs: €0.50/minuut

Handleiding

3D PRINTERS FDM

Het High Tech Lab heeft een aantal 3D-printers waarmee je op een duurzame manier prototypes kan ontwikkelen. FDM printers maken gebruik van een filament op rol, voorbeelden hiervan zijn PLA of ABS. We hebben een grote voorraad kleuren dus kom zeker eens langs om je model te printen!

Prijs: €0.10/gram

Handleiding

3D PRINTER SLA

Deze printer werkt met een vloeistofbad van hars dat verhard onder invloed van UV licht. Het voordeel hiervan is dat je veel kleinere en nauwkeurige objectjes kan printen. We beschikken over alle nodige grondstoffen en een UV-kamer om de print achteraf uit te harden.

Prijs: €0.30/gram

Handleiding

PLASTIC SHREDDER

Met deze shredder kan je verschillende types plastic versnipperen om vervolgens verder te recycleren. We hebben een kleine en een grotere variant.

Prijs: gratis

PLASTIC PRESS

Deze pers met een oppervlakte van 700x700mm en ingebouwde warmte elementen, kan gebruikt worden om plastic een tweede leven te geven. Met behulp van verschillende inlegkaders kunnen we verschillende groottes en diktes bekomen. Dit toestel mag enkel door bepaalde vrijwilligers gebruikt worden.

Prijs: op aanvraag

MICROSCOPES

In ons lab zijn meerdere microscopen beschikbaar. Enkele oudere modellen, maar ook een nieuwe stereomicroscoop met camera! Je kan ze gebruiken voor wat je maar wilt, van insecten bestuderen tot SDM solderen.

Prijs: gratis

CNC MEKANIKA

Deze CNC met een werkoppervlakte van 1 op 1m kan gebruikt worden voor het verspanen van alle houtsoorten en kunststoffen.

Binnenkort beschikbaar!

Handleiding

CNC STEPCRAFT

Deze veelzijdige CNC kan voor heel wat toepassingen gebruikt worden. Je kan er verschillende tools insteken zoals een pen of stift, een snijtool, een router, een lasercutter, een woodburning pen en een 3D printing kop.

Binnenkort beschikbaar!

Handleiding

TOOL WALL

Deze en nog veel andere tools zoals boormachine, schuurmachines, dremel, kolomboor… zijn gratis te gebruiken tijdens de open labs. Hiernaast hebben we ook nog een heus elektronica labo met oscilloscopen, voedingsbronnen, soldeerbouten en zo veel meer!

Prijs: gratis

Meer informatie over onze machines vind je hier.


Educatieve initiatieven

In het High Tech Lab steunen we individuen om op een creatieve manier aan hun eigen projecten te werken, wat begint bij het aanleveren van de nodige kennis en middelen. We willen mensen de kans geven om bij te leren over de verschillende processen gerelateerd aan circulaire productie.

We geven maandelijks workshops en opleidingen in zowel Nederlands als Engels over verschillende topics zoals lasercutting, 3D-printing en denkprocessen voor duurzaam design.

3D-print workshops

Een introductie tot 3D-printen en praktische workshops worden gegeven door het vrijwilligersteam van het High Tech Lab. We focussen hierbij ook graag zowel op het herstellen als op het creëren.

Workshops lasercutting

Deze workshops geven inzicht in het proces van lasersnijden en -graveren, hoe je je design moet voorbereiden enz.

De basis leggen we uit in onze handleiding over lasercutting zodat we onze workshops kunnen gebruiken voor praktische oefeningen.

Circulair denkproces

Een workshop waarin we je helpen in je creatieve proces, of je nu een maker, kunstenaar of denker bent. We helpen je met je prototypes met behulp van een denkproces.

Gespecialiseerde workshops

We organiseren ook speciale workshops die focussen op één specifiek project. Een voorbeeld hiervan is onze populaire tetrisworkshop waarin je van nul je eigen tetrisspel maakt.

We staan ook altijd open voor jouw idee dat we kunnen omvormen tot een workshop.

Alle sessies en workshops kan je in de kalender vinden.


YOUNG MAKER LAB

Elke zondag van 10u tot 13u en woensdag van 12u tot 16u wordt het lab geopend voor jongeren die hun nieuwsgierigheid voor technologie willen ontdekken. Ze werken aan hun eigen projecten onder begeleiding van onze vrijwilligers.

We staan open voor alle leeftijden en Young Maker Lab geeft jongeren de ruimte en middelen om te ontdekken en te leren.


Jouw steun

Het High Tech Lab draait 100% op vrijwilligers, waardoor we een heel inclusieve groep zijn. Jouw steun is welkom in alle vormen: donaties, anderen vertellen over ons lab, het werk dat we doen … Help ons deze community te doen groeien!


Praktische informatie

Openingsuren

Het High Tech Lab is voor iedereen vrij toegankelijk op donderdagavonden (van 18 u. tot 22 u.) en zaterdag (van 13u. tot 17u.). Om buiten deze uren onze machines te gebruiken of het lab te bezoeken, kan je ons mailen op hightechlab@maakleerplek.be.

Kosten

Toegang tot het High Tech Lab is gratis, maar je betaalt wel voor het gebruik van de machines.

 •     Lasercutten aan 0.50 EUR/min snijden of graveren met een minimum van 5 EUR
 •     3D-printen aan 0.10 EUR per gram, met een minimum van 5 EUR

Volg ons op sociale media!


Nieuwsbrief

Schrijf je in op onze maandelijkse nieuwsbrief en blijf zo op de hoogte van onze workshops, events en andere nuttige info.

Door dit formulier in te dienen ga je akkoord met onze privacy policy.

* verplicht veld

Contact

Voor meer informatie:

Email / Telefoon:

De snelste manier om ons te bereiken is via email: hightechlab@maakleerplek.be
Telefonisch zijn wij bereikbaar op 0456 19 12 27 tijdens de Open Labs (donderdag, 18:00 – 22:00 uur).
Helaas kunnen wij niet reageren op voicemail berichten, gemiste oproepen of sms

Openingsuren

 • Donderdag

  18u-22u

 • Zaterdag

  13u-17u

 • Andere dagen

  Op afspraak

Andere deelplekken